ТУТРАКАН - ГРАД НА РИБАРИТЕ И ГРАД НА
ИСТОРИЧЕСКИ БИТКИ

През своите хилядолетно съществуване Тутракан е свързан неизменно с плетенето на рибарски мрежи и с лодкарските си работилници. Съвсем естествено по поречието на Дунав се е обособило рибарско селище. Архитектурният резерват „Рибарска махала” наброява близо 48 къщи със статут на паметници на културата. За част от тях е започната реставрация и опит за приспособяване на информационни цетрове, хотели и ресторанти.
Историята на града е изключително наситена и богата. Тутракан е основан от римляните през I век сл. Хр. с името „Трансмариска” като част от отбранителната система на Римската империя. В момента продължават разкопките по северната крепостна стена, а бъдещите проекти на общината са свързани с осигуряване на атракции, звук и светлина на обекта. Един от нетрадиционните обекти и единствен в Европа е уникалният етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене”, където всеки може да се запознае с тънкостите и традициите на риболовния занаят. Като най-интересно и любопитно е възстановката на жилището на рибаря, което дава възможност за пряк контакт със семейния бит, характерен за края на XIX и началото на XX век.
Жителите са намерили начин да почетат и загиналите в паметните битки чрез изграждането на мемориален комплекс „Военна гробница-1916 г.” В града има и паметник на културата с национално значение - храмът „Св. Николай”, изографисан от майсторите на Тревненската живописна школа.

Източник: http://www.cross-bg.net
Виж повече: http://www.tutrakanmuseum.com
Тутракан - град на рибарите и град на исторически битки


Морски сбирки и експозиции :: Тутракан

< вход :: enter >