Н О В И Н И
НОВА КНИГА - ПОГЛЕД КЪМ НЕИЗВЕСТНИ ЕПИЗОДИ ОТ
БЪЛГАРСКОТО ТЪРГОВСКО КОРАБОПЛАВАНЕ

В началото на 2011 г. дългогодишният приятел на Сдружението „Национален морски музей” и на Военноморския музей – Варна, капитан далечно плаване Васил Вълчанов можа да се похвали с второ издание на своята книга „Бурни времена. Секретни доставки на оръжие. Спомени за събития от близкото минало.” (С., 2008). Новото е, че книгата сега се издава на френски език – „Livraisons secretes d`armes”.
На базата на лични спомени, заради прякото си участие в тези събития, капитан Вълчанов разкрива неизвестни епизоди от българското корабоплаване, когато то обслужва външната търговия на България със стоки със специално предназначение. Българският флот се включва в голямата политика с доставките на оръжие за патриотичните формации на Алжир по време на Алжирската война 1954-1962.
Авторът на книгата е капитан на м/к „Бреза”, когато през 1960 г. под заплахата от арест в открито море от френските военноморски сили извършва доставка на първата голяма пратка оръжие за Фронта за национално освобождение на Алжир.
В книгата от „първа ръка” се разкриват подробности за рейса на „Бреза”, както и много драматични моменти за български кораби и екипажи в годините непосредствено след Втората световна война – събития, не толкова далечни, но неизвестни или обвити в идеологическа и политическа мъгла.
Инициативата за преводното издание е на алжирския посланик в България Ахмед Буташ с идеята да бъде разпространявана в Алжир. Пак по негова инициатива капитан Вълчанов надписва по една книга за президента на Алжир Н. П. Абделазиз Бутефлика и за първия президент на свободен Алжир Бен Бела.
След заглавието на българското издание четем и „Книга първа”. Пожелаваме на автора успешно завършване на продължението й, и ще очакваме и „Книга втора”!

За автора на книгата:
Капитан далечно плаване Васил Вълчанов


Роден е на 17 юни 1915 г. в Пловдив. На 17 години, увлечен от романите на Джек Лондон и Джоузеф Конрад, Васил Вълчанов се влюбва в морето. Баща му, инженер, завършил в Германия, желае синът му да продължи неговата професия, но вместо в университета в Германия той постъпва в Морското училище във Варна. След като го завършва, Васил Вълчанов поема кариерата на морски капитан. Съдбата и неговият неспокоен дух го сблъскват с редица екстремни ситуации и смъртни опасности, от които успява да остане жив благодарение на силния му дух и жаждата му за живот.
През 1963 г. той прекратява кариерата си като капитан и преминава на брегова работа по експлоатацията на търговското корабоплаване. В тази област достига до поста генерален директор на морското и речно корабоплаване на страната. През 1968 г. е избран за президент на Комитета по корабоплаване към ООН в Женева. Награден е два пъти с ордена „Червено знаме на труда”; удостоен е със златния медал „За боева заслуга” и със златен юбилеен медал на президента на Алжирската република.
Корицата на книгата на капитан Вълчанов, издадена на български език: „Бурни времена. Секретни доставки на оръжие. Спомени за събития от близкото минало.” (С., 2008).
Капитан далечно плаване Васил Вълчанов.
Корицата на книгата на капитан Вълчанов, издадена на френски език: „Livraisons secretes d`armes”, в началото на тази година.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >