Н О В И Н И
ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТВОРИ ВРАТИ ЗА
БЕЗПЛАТНИ ПОСЕЩЕНИЯ В СЕДМИЦАТА НА МОРЕТО

В Седмицата на морето, от 08.08.2011 г. до 14.08.2011 г. външната експозиция на Военноморския музей е отворена за безплатни посещения. Гражданите и гостите на града имат възможност да видят някои от последните постъпления във фондовете на музея, дарени от ВМС.
Едно от тях е морската мина, която беше намерена на брега до с. Кранево само преди няколко месеца. Тя  е руско производство от 1905 г., използвана по времето на Първата световна война. Интерес представляват и две оръдия, от периода на  Първата световна война. Първото е от руския ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин”, потопен в български териториални води. Оръдието е 75 мм и постъпи в музея след подводна експедиция, проведена  през август и септември 2010 г. Второто е 37 мм, от германската подводница проект UB I, която също бе открита през 2010 г. Направените досега огледи и снимки, дават основание да се смята, че това всъщност е първата българска подводница УБ 18. Към момента и двете оръдия са в процес на реставрация.
Външната експозиция  на музея в Седмицата на морето е отворена безплатни посещения всеки ден от 10.00 до 18.00 ч.
Командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев лично връчи на музея морската мина, която беше намерена на брега до с. Кранево.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >