Н О В И Н И
НОВА КНИГА И ИЗЛОЖБА ЗА КОНТРААДМИРАЛ
ВАРИКЛЕЧКОВ (1891 - 1974 Г.)

Вчера Община Варна, Военноморските сили, Съюзът на подводничарите в Република България и Военноморският музей организираха откриването на изложба на лични вещи на контраадмирал Иван Вариклечков и представянето на книгата „Контраадмирал Иван Вариклечков (1891 - 1974 г.) и неговото време” с автори Мариана Кръстева, Атанас Панайотов и Георги Антонов. Проявата бе уважена от областният управител Данчо Симеонов, кметът на Варна Кирил Йорданов, председателят на Общинския съвет Николай Апостолов, командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Бяха прочетени откъси от биографичното изследване, а от името на авторите книгата бе представена от Атанас Панайотов.
„Контраадмирал Иван Вариклечков (1891 - 1974 г.) и неговото време” получи висока оценка в изказванията на Кирил Йорданов, контраадмирал Пламен Манушев и председателя на УС на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) капитан І ранг от резерва Станко Станков. От името на наследниците на контраадмирал Иван Вариклечков се изказа неговата снаха – Надя Вариклечкова. Тя благодари на авторите на книгата, на Община Варна, на командването на ВМС и на СПРБ за отбелязването на 120-та годишнина от рождението на първия български адмирал, командвал флота ни с поредица от прояви, които бяха запомнени от варненци. Надя Вариклечкова връчи на кмета на Варна Кирил Йорданов личната писалка на контраадмирал Иван Вариклечков, а на СПРБ – картина за техния офис.
Изложбата на лични вещи на контраадмирал Иван Вариклечков бе открита от директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, съавтор на новоизлязлата книга. Бяха представени както съхранявани във фонда на музея лични вещи, награди и отличия на адмирала, така и специално предоставени от наследниците му за изложбата.
Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Минути преди откриването на изложбата.
Интересът на посетителите бе насочен към всички лични вещи, принадлежали някога на контраадмирал Иван Вариклечков.
По-нетърпеливите посетители пристигнаха половин час преди откриването на изложбата.
Кметът на Варна Кирил Йорданов също разгледа експонатите с интерес.
„Гордея се, че съм имал такъв предшественик като контраадмирал Иван Вариклечков” – заяви при представянето на книгата контраадмирал Пламен Манушев.
Надя Вариклечкова връчи на кмета на Варна Кирил Йорданов личната писалка на контраадмирал Иван Вариклечков.
Снахата на контраадмирал Иван Вариклечков – Надя, връчи на СПРБ картина за техния офис.
Един от първите посетители на изложбата бе капитан І ранг от резерва доц. д-р Иван Йотов, който получи отговори на интересуващите го въпроси от директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >