НОВАТА ЕКСПОЗИЦИЯ НА ВОЕННОМОРСКИЯ
МУЗЕЙ Е ОТКРИТА ЗА ПОСЕТИТЕЛИ

Под звуците на тържествен марш, изпълнен от Представителния духов оркестър на Военноморските сили, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова откри на 23 април 2012 г. новата експозиция на Военноморския музей. Беше повторен ритуалът от 1937 г. при откриване на пристанището в Царево от цар Борис ІІІ като с ритуална брадвичка заместник министър Цветкова разсече трикольорно въже, поставено върху нактоуз от магнитния компас на миноносец „Дръзки”.
Беше спазена и традицията да се подаряват творби на изтъкнати български художници-маринисти. Както по повод откриването на първата експозиция на Военноморския музей в сегашната сграда на бул. „Приморски” на 11.08.1956 г., така и сега, на 23.04.2012 г., настоящият директор на Националния военноисторически музей д-р Соня Пенкова след като поздрави колегите си, подари на Военноморския музей три платна на морска тематика: на проф. Арександър Мутафов, Георги Велчев и Атанас Михов.
Сред официалните гости бяха заместник министърът на отбраната Августина Цветкова, областният управител на Варненска област Данчо Симеонов, председателят на комисията по култура в Народното събрание Даниела Петрова, кметът на гр. Варна Кирил Йорданов, председателят на Общинския съвет Николай Апостолов, командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов, командирът на Военноморска база Варна капитан І ранг Тодор Йотов, генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Георги Генчев, ветерани от войните, от ВМС и от търговския флот, членовете на Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки” - Варна, приятели на Военноморския музей, колеги от военни и регионални музеи.
„Предлагаме поглед върху българската морска история не само в нейната хронология, но и в нейното единство”, обяви директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева при откриването на експозицията. В новата експозиция са включени 979 експоната от близо 100 000 културни ценности, които се съхраняват във фондовете на музея. Хронологически е представено корабоплаването и корабостроенето, пристанищното дело и фаровата служба по българските крайбрежия, дейностите, свързани с морето и река Дунав, различните прояви на българската морска идея в обществото. Голяма част от експонатите по това направление са издирени и събрани от Сдружение „Национален морски музей”.
Достойно място заемат и експонатите, свързани със създаването и развитието на военния флот на Третата българска държава. Новооткритата експозиция на музея се отличава от всички предходни по достъпния и атрактивен начин на представяне пред посетителите. Това са: възстановка на товарен отсек на античен кораб; на палубно оръдие на военен ветроход от края на ХVІІІ в. и на морско дъно, съчетани със звукови и светлинни ефекти.
Бяха получени поздравителни адреси от:
- Президента на Република България Росен Плевнелиев;
- Министъра на отбраната на Република България Аню Ангелов;
- Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов;
- Командващия на съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов;
- Командира на Военноморските сили на Република България контраадмирал Румен Николов;
- Директора на Дирекция „Управление на човешките ресурси” в Министерството на отбраната на Република България Иван Иванов;
- Командира на Военноморска база Варна капитан І ранг Тодор Йотов;
- Командира на Военноморска база Бургас комодор Митко Петев;
- Началника на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” Боян Медникаров;
- Началника на Многопрофилна болница за активно лечение - Варна полковник д-р Ивайло Въжаров;
- Директора и колектива на Регионалния исторически музей - Бургас гл. ас. Цоня Дражева;
Представителният духов оркестър на ВМС
Част от официалните лица след откриването на новата експозиция на Военноморския музей
Нактоузът от магнитния компас на миноносец „Дръзки” преди ритуала по откриване на новата експозиция на Военноморския музей. От двете страни стоят на стража членове от Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки”
Официалните лица при откриването на новата експозиция на Военноморския музей. 23.04.2012 г.
Заместник министър Августина Цветкова разрязва въжето върху нактоуза от магнитния компас на миноносец „Дръзки”.
Директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева разрязва подарената торта, изработена от „Лагард” ООД, върху която е изобразено логото на музея.
В експозиционните зали на Военноморския музей
Военноморският музей благодари на фирмите, които помогнаха за добрата организация и представителността на откриването на новата му експозиция.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >
Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки” - Варна.
Стоян Стоянов (Тони) от Сдружението FRIENDS AND DIVING връчи на д-р Мариана Кръстева плакет и благодари на музея за осъществяването на успешните подводни експедиции пред последните няколко години.
Заместник-председателят на Управителния съвет на Сдружение „Национален морски музей” г-жа Невяна Димитрова в Деня на откриването на новата експозиция на Военноморския музей, 23.04.2012 г.
Г-жа Вярка Тонева, участничка в първата и втората фаза на Отечествената война като санитарен подофицер влиза в сградата на музея.
Директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева (вдясно) и г-жа Силвия Ламбова (вляво) - връзки с обществеността, разглеждат и показват подарените картини от директора на НВИМ д-р Соня Пенкова
В експозиционните зали на Военноморския музей
„На морското дъно” в експозицията на Военноморския музей