ЧАСТ ОТ МОРСКАТА ИСТОРИЯ - АРАДО 196
А-3, В ОБНОВЕНИЯ МУЗЕЙ НА АВИАЦИЯТА

От 14 октомври 2012 г., когато в тържествена обстановка беше открита обновената му експозиция, в Музея на авиацията край Пловдив може да се види експонат, пряко свързан с българската военноморска история. Дори и със световната, доколкото водосамолетът Арадо 196 А-3 е единственият от модификацията си, запазен до наши дни в света.
Той е един от най-ценните експонати, собственост на Военноморския музей във Варна. А сега, благодарение на успешно завършилата дарителска акция по инициатива на президента на Република България Росен Плевнелиев, уникалният летателен апарат е възстановен и отново стои достойно сред експонатите на авиационния музей край летище Пловдив. Хидропланът, извършвал успешно разузнавателни бойни полети над морето през Втората световна война е с уточнени и прецизирани бордови знаци, подновена обшивка и положена боя.

Накратко за биографията на Арадо 196 А-3 като експонат: Водосамолетът влиза във Военноморския музей през 1957 г., където е изложен в откритата експозиция и се радва на заслужил интерес ... до 1984 г. През 1984 г. командването на флота късогледо и безапелационно нарежда хидропланът да напусне експозицията на Военноморския музей, тъй като бил немски, респективно фашистки, и бил (вероятно) участвал в атакуването на съветските подводници в Черно море по време на войната.
Не е допусната и историческата обосновка от страна на тогавашния директор на музея - да се оценява като оригинално свидетелство за българската военноморска история в годините на войната и след нея, както и за взаимодействието на флота с авиацията. Не помага и уникалността му в световен мащаб. Той е разположен сред останалите летателни апарати след откриването на Музея на авиацията през 1991 г. и макар да не е на исторически обоснованото си място, той заслужено привлича интереса на посетителите от различни възрасти и националности.
Водосамолетът Арадо 196 А-3 заема централно място в парковата експозиция на Военноморския музей във Варна през 60-те години на миналия век. Снимката е от фонда на Военноморския музей.
Възстановеният Арадо 196 А-3 в обновената експозиция на Музея на авиацията край Пловдив.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >