„МУЗЕЙ НА КОТВАТА” В ГРАД АХТОПОЛ
„Музеят на котвата” в Ахтопол се намира на самия морски бряг, в близост до залива, в който са намерени голяма част от експонатите в него. Създаден е изцяло с частни средства, а инициатор е бизнесменът и бивш депутат Петър Кънев. Заедно с него, в управителния съвет на сдружението което е изградило и поддържа музея са още заместник-председател на Държавна агенция „Архиви”, основател на списание и кръг „Будител”  Пламен Крайски, историкът д-р Атанас Орачев, както и учени  от  Софийския университет, Великотърновския университет, от Националния археологически институт с музей, от Техническия университет във Варна, от Централния държавен архив и др.
„Музеят на котвата” не е обикновен музей. Той събира в себе си не само историята на черноморското крайбрежие край Ахтопол, а и ни я представя по един нестандартен и съвременен начин - обширни, светли зали, модерна визия, силни цветове. На площ от 300 кв. метра, разпределена в две експозиционни зали са събрани близо 300 предмета - различни находки от потънали военни и търговски кораби - каменни, дървени и железни котви, оловни щокове, монети, керамични съдове. Специално място в експозицията заемат реставрираните дула от потънали военни кораби. Интерес представляват и старите снимки, разказващи историята на Ахтопол, както и карти на крайбрежието от различни периоди. Има и външна експозиция, в която са разположени по-големите и по-добре запазени екземпляри на оловни котви, някои от които все още покрити с дебел слой пясъчен седимент.
Не е нужно да познаваш историята на корабоплаването по нашите земи, за да останеш без дъх от блясъка на медните камбани, намерени сред останките на турски, гръцки, френски, византийски и руски кораби, от невероятната прецизност с която са изсечени монетите, някои от които на повече от 2500 години, да те запленят дори и най-малките предмети, влезли в музейната сбирка.
Повечето от находките, които днес се помещават  в „Музея на котвата” са открити при случайни подводни наблюдения, но има и много такива, намерени от местните рибари.
В момента се прави идентификация на предметите, за да се установи кои от тях са културна ценност, след което предстои регистрацията им като музейна сбирка, според действащия закон за културното наследство.
Колкото и да е странно, макар и частна инициатива, в музея на котвата билети не се продават. Няма и екскурзоводи. И може би това му е хубавото. Защото понякога пред символите на историята можеш само да замълчиш и да ги погледаш. Те сами ще ти разкажат нещо за себе си.
Силвия ЛАМБОВА, Снимки автора
Възстановка на антична котва с оригинален оловен щок.
Голяма желязна котва, изложена във външната експозиция на музея.
На преден план: оловен щок за антична котва от ІV - ІІІ в. пр. Хр., открит в акваторията на Ахтопол.
Двурога желязна котва от І - ІV век, открита в акваторията на Ахтопол.
Масивна каменна котва с два отвора.
Две каменни котви с по три отвора от І хил. пр. Хр., открити в акваторията на Варвара.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >
Външната експозиция на музея предлага на посетителите богата колекция от различни по големина железни котви - свидетелства за различни етапи от корабоплаването край Южното Черноморие.