ИЗЛОЖБАТА „ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ-
МАЙСТОРА. СЮЖЕТИ ОТ БАЛКАНСКАТА
ВОЙНА” ОТКРИХА ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ
МУЗЕЙ

„Една нетипична изложба на един необикновен художник” - каза в своето слово известния варненски творец Радко Мурзов, който представи картините включени в изложбата.
Тази част от творчеството на Майстора е по-малко позната, но тя впечатлява с точния щрих, правдивост и живописност на образите. Картините, подбрани от фондовете на Националния военноисторически музей идват за първи път във Варна. Изложбата е част от инициативите, с Военноморският музей отбелязва 100-годишнината от Балканските войни.
В Балканските войни (1912 - 1913) Владимир Димитров Майстора се включва като доброволец, художник при щаба на 7-а пехотна рилска дивизия. В Първата световна война (1914 - 1918) той е военен художник в същата дивизия. По-голяма част от творбите му, посветени на Балканските войни се намират в САЩ и Русия. Националният военноисторически музей притежава 63 платна (акварел и туш) от този период и 85 рисунки (акварел и перо с туш), както и  3 живописни платна от световната война.
Кметът на град Варна Кирил Йорданов не успя да сдържи възхищението си от творбите на известния български художник и приветства гостите на изложбата, като им разказа за съдбата на своя дядо, участник в Балканската война.
Сред официалните гости на събитието бяха още г-жа Даниела Петрова - председател на Комисията по култура гражданско общество и медии към Народното събрание, капитан I ранг Kоста Андреев - началник Щаб на ВМС, Негово Високо преосвещенство Варненски Великопреславски митрополит Кирил, г-жа Станка Димитрова - директор на дирекция „Култура и духовно развитие” към Община Варна, заместник кметът на район Одесос - Атанас Христов , колеги от музеите в града, офицери от строя и запаса.
Изложбата ще остане във Военноморския музей до края на месец
ноември.
Част от официалните гости при откриването на изложбата.
„В поход”
Афишът на изложбата
Изложбената зала на Военноморския музей бе изпълнена до край.
Творбите на Владимир Димитров - Майстора продължават да вълнуват представителите на всички поколения у нас.
„Кавалерист”
„Разезд”

Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >
Момент от откриването на изложбата.