ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗВА 100
ГОДИНИ ОТ АТАКАТА НА „ДРЪЗКИ” СРЕЩУ
„ХАМИДИЕ”

На 8 ноември, в 11.00 часа, пред паметника на капитан I ранг Димитър Добрев, до сградата на Военноморския музей във Варна, ще бъде извършен тържествен ритуал с полагане на венци и цветя, по случай 100 годишнината от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”.
Точно преди 100 години на тази дата (21.11.1912 г. по нов стил) българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турския флот през Балканската война. Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”. За тази победа най-точни са думите на командира на извадения от строя флагман на турския флот, Хюсеин Рауф бей, който казва: „Ако разгледаме безпристрастно случката с „Хамидие” и кажем самата истина, трябва да признаем, че тази голяма и успешна атака на българския флот, който няма никакво минало, е едно славно начало, с което той може да се гордее”.
В отбелязването на годишнината ще се включат Представителният духов оркестър на ВМС, Клуб-миноносец „Дръзки”, както и членовете на новоучредената Българска военноморска конфедерация.
Силвия ЛАМБОВА,
„Връзки с обществеността” -
Военноморски музей
Корабът-музей „Дръзки”, експонат № 1 във външната експозиция на Военноморския музей - Варна.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >