8 НОЕМВРИ - ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ
ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

По случай 100 годишнината от победоносната атака на „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие” 8 ноември (четвъртък) Военноморският музей ще приема посетители безплатно през целия ден.
Точно преди 100 години на тази дата (21.11.1912 г. по нов стил) българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турския флот през Балканската война. Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”. За тази победа най-точни са думите на командира на извадения от строя флагман на турския флот, Хюсеин Рауф бей, който казва: „Ако разгледаме безпристрастно случката с „Хамидие” и кажем самата истина, трябва да признаем, че тази голяма и успешна атака на българския флот, който няма никакво минало, е едно славно начало, с което той може да се гордее”.
По този случай, в 11.00 пред кораба-музей „Дръзки”, ще бъде извършен тържествен ритуал с полагане на венци и цветя, в който ще се включат Представителният духов оркестър на ВМС, „Клуб-миноносец „Дръзки”, както и членовете на новоучредената Българска военноморска конфедерация.
Силвия ЛАМБОВА
„Връзки с обществеността”,
Военноморски музей

Кораб-музей „Дръзки”, фрагмент.
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК

Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >