ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТНОВО ОТВАРЯ
ВРАТИ

На 23.04.2012 г. (понеделник) в 11.00 ч., ще се състои официалното откриване на новата експозиция на Военноморския музей - филиал на Националния военноисторически музей.
През 2008 г. музеят беше затворен за посетители. След мащабен ремонт на сградата, финансиран от Министерство на отбраната, Военноморският музей отново е част от културния живот на града ни.
В новата визия на музея са включени 979 експоната от близо 100 000 културни ценности, съхранявани във фондовете - находки от подводни обекти; корабни модели и макети; униформи и аксесоари; отличия; фарова оптика; навигационни прибори; документи, снимки.
Експозицията се отличава с атрактивни възстановки и модерен показ на българската морска история в нейната цялост, като сполучливо съчетава документалната правдивост с достъпност за сетивата.
За първи път посетителите ще могат да видят макет в реален размер на оръдейна палуба на ветроходен боен кораб, както и да се „гмурнат” в „На морското дъно”.
Сред новите попълнения в музея са находките от открития през 2010 г., потопен край Варна през Първата световна война руски ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин”; бордово оръдие от първата българска подводница УБ 18; макет на кораб с дървена конструкция в етап на
строителство. Тук е изложена най-старата запазена ценна книга в родната ни история - акция на Параплувното дружество „Провидение” от 60-те години на ХІХ век.
Факсимилетата на документи осветляват непоказвани досега в музея и не много известни исторически явления, каквото е участието на българските моряци в отвеждането на еврейските бежанци в Палестина в годините на Холокоста.
Своето място в експозицията заеха гюйсът и военноморският флаг на последната българска подводница „Слава”, изведена от състава на флота през 2011 г. Изложено е част от оборудването на единствения запазен в света водосамолет „Арадо-196 А-3”. В музея се съхранява и показва и Златният глобус на преходната награда „Кор Кароли” за най-добро годишно ветроходно постижение.
Специално за откриването за първи път ще бъдат представени и творби на големия български художник-маринист Александър Мутафов, съхранявани във фонда на музея.
Откриването на новата експозиция ще стане по нетрадиционен начин, пресъздавайки част от уникален ритуал, с който преди близо 70 години Цар Борис ІІІ открива пристанището в Царево.
ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >