ЕДИНСТВЕНИЯТ В СВЕТА ВОДОСАМОЛЕТ
„АРАДО 196 А 3” ЩЕ БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕН

Както вече беше съобщено по много български медии, преди седмица президентът Росен Плевнелиев посети авиобазата в Крумово, Пловдивско, и обяви старта на кампания за спасяване на ценен за българската военноморска история експонат - водосамолетът „Арадо 196 А 3”. Начинанието завърши учудващо, но похвално бързо - само за дни се събраха 10 - те хиляди лева, необходими за смяната на платнената обшивка, защита от корозия, полагане на боя ...
Хидропланът е произведен преди 70 години в Германия и е един от 12-те, доставени у нас през Втората световна война във Водосамолетното ято на брега на Варненското езеро. Те воюват успешно във взаимодействие с Военноморските сили. За целия период на съществуване на българската водосамолетна
Да не забравяме, че водосамолетът „Арадо 196 А 3” заемаше централното място във външната експозиция на Военноморския музей през 60-те години на ХХ век.
авиация (началото й е в годините на Първата световна война) именно „Арадо” формират ято с най-голям брой от една модификация. Този хидроплан е нископлощник с дуралуминиева конструкция, с екипаж от двама души - пилот и наблюдател. Двигателят му е бензинов, БМВ, с мощност 110 к.с. Въоръжен е с две 7, 92 мм картечници (до 3000 изстрела в минута), разполага с две 20 мм оръдия, в състояние е да атакува подводници с двете си 50 кг противоподводни бомби. Дължината на полета му е до 1080 км, а таванът - до 6600 м. Разполага с фотокамера, радиостанция и необходимата аеронавигационна апаратура.
В музеен експонат е превърнат един от бракуваните хидроплани през 1957 г., когато е предаден на Военноморския музей във Варна. Само подчиненото на конюнктурата и лишеното от историческа преценка мислене на ръководителите на ВМС през 1985 г., е причината тогава той да излезе от парка на Военноморския музей и да лиши посетителите и ценителите на военната история от възможността да се докоснат до единствения, запазен в света водосамолет от неговия специфичен модел.
През 90-те години, когато отваря врати музеят на авиацията край Пловдив, „Арадо 196 А 3” става отново достъпен, като продължава да бъде собственост на Военноморския музей. Макар и да не е на подходящото за своето предназначение място - на неколкостотин километра от морето, е редно да поздравим инициаторите от Пловдив за дарителската кампания. Със събраните средства ще се съхрани уникална частица от българската военноморска история.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимката е от фонда на Военноморския музей
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >