992-МА ДУШИ ПОСЕТИХА ВОЕННОМОРСКИЯ
МУЗЕЙ НА ГЕРГЬОВДЕН

Стотици граждани и гости на града разгледаха музея във вчерашния ден, който беше обявен за „Ден на отворени врати”. В залата за временни експозиции бе открита изложбата „Българската морска идея и Български народен морски сговор”. Тя е посветена на 130-та годишнина от създаването на Военноморския  музей, и 90-та годишнина от откриването на първата му експозиция, което става „по вина” именно на Българския народен морски сговор.
Изложбата, която може да бъде видяна до края на месец юли,  включва документи, снимки и предмети, свързани с дейността на организацията и живота на някои от най-изявените й дейци. Сред изложените вещи са уставът и печатът на БНМС, дипломи и грамоти за спортни постижения на членовете на морските спортни легиони, издания на списание „Морски сговор”, на Черноморския научен институт при БНМС и др. Всички материали са от фонда на музея.
В част от изложбата се превърнаха кадрите на документалния филм „Нашето море”, заснет през 1929 г. от БНМС и отразяващ неговата дейност.
„БНМС е един социален феномен, едно своеобразно измерение на храбростта в междувоенните десетилетия на безперспективност. И преди и след него няма морска обществена организация с такава разностранна и широкомащабна дейност. Заради тясната връзка между музея и БНМС и като поклон пред неговото, от днес залата за временни изложби ще носи името „Морски сговор” - каза в своето приветствено слово директорът на музея д-р Мариана Кръстева.
Пред присъстващите, д-р Мариана Кръстева представи марката с юбилейна винетка „130 години Военноморски музей”, която е отпечатана в точно 130 екземпляра и от вчера може да бъде закупена на касата на музея. На нея е изобразена картина на големия български художник - маринист Александър Мутафов, чиито оригинал е част от изложбата, открита вчера.

Информация и снимки: ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ
Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com
Марката с юбилейна винетка „130 години Военноморски музей”, която е отпечатана в точно 130 екземпляра.
Сред гостите на изложбата са и приятелите на Военноморския музей капитан І ранг Коста Андреев - началник на Щаба на Командването на ВМС и к.д.п. Евгени Игнатов.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >
992-ма души посетиха Военноморския музей на Гергьовден.
Яхтата „Кор Кароли” традиционно се радва на интереса на всички поколения посетители.
Кът от изложбата „Българската морска идея и Български народен морски сговор”.