101 ГОДИНИ ОТ ПОБЕДОНОСНАТА АТАКА НА
„ДРЪЗКИ” СРЕЩУ „ХАМИДИЕ” ОТБЕЛЯЗВА
ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ

На 8 ноември (петък), в 11.00 часа, пред паметника на капитан I ранг Димитър Добрев, до сградата на Военноморския музей във Варна, с поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязана 101-та годишнината от успешната атака на командвания от него отряд торпедоносци и победоносната стрелба на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”.
Пред подвига на военните моряци, ще се поклонят членовете на „Клуб-миноносец „Дръзки”, ветераните и настоящите военни моряци от Първи дивизион патрулни кораби от Пункта за базиране Варна, както и целият екип на Военноморския музей.
На 8.11.1912 г. (21.11.1912 г. по нов стил) торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”. Турският кораб е изваден от строя и не участва в бойните действия повече от два месеца. Тази морска победа над многократно превъзхождащия противник показва на целия свят, че България има малък, но боеспособен военен флот, с който може да се гордее.
Службата на торпедоносеца „Дръзки” в българските Военноморски сили продължава десетилетия след славната морска победа.
Популярна пощенска картичка, разпространявана у нас след годините на Балканската война (1912 - 1913 г.).
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >