НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „МОРСКАТА ИСТОРИЯ
В И ИЗВЪН БЪЛГАРСКИТЕ МУЗЕИ“ БЕ ОТКРИТА
ВЪВ ВАРНА

Научна конференция на тема „Морската история в и извън българските музеи“ бе открита вчера във Военноморския клуб във Варна. Събитието е част от инициативите на Военноморският музей по случай 130-та годишнина от основаването му. Представители на различни културни институции и изследователи в областта на историята и археологията се включиха в първата сесия на конференцията с доклади, обединени в тематичния кръг Морската история на България в музеи, сбирки и находки.
Научният форум бе открит от директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, която приветства гостите и изнесе първия доклад на тема: „Морският музей и морската култура в българското общество”. Сред останалите доклади се откроиха тези на д-р Атанас Орачев за обществената сбирка „История на котвата” в град Ахтопол, представящ единствената недържавна колекция от котви на територията на страната ни, както и този на д-р Емилия Милкова и Кристиана Димчева „Морските колекции в регионална библиотека „П. Р. Славейков” - Варна, и тяхното дигитално представяне”. Кристиана Димчева направи и първият подарък на музея по повод годишнината - емблема на морски спортен легион на Българския народен морски сговор от 30-те години на миналия век.
По време на конференцията бе представен и новият, VIII том на Годишник на Военноморския музей. Дванадесет автора от всички действащи поколения изследователи с общо четиринадесет публикации са включени в новото издание, което има хронологичен обхват от древността до наши дни и тематични рамки, разположени както в националната, така и в световната морска история.
Научният форум продължава днес с направлението „Морската история на България -прозаични хроники и романтична летопис”.
Силвия ЛАМБОВА
Снимки Любомир ЛАЛЕВ
Научният форум бе открит от директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.
Началникът на щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев (на преден план) уважи откриването на конференцията.
Началникът на щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев (на преден план) уважи откриването на конференцията.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >