НОВО ДАРЕНИЕ ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ
За броени часове, в деня на отворени врати, през залите на музея преминаха над 1000 души

Картина, на която е изобразена последната действаща българска подводница „Слава” получи като дарение вчера Военноморският музей. Творбата е дело на варненския художник Христо Петров - Морския, който миналата година дари още едно свое произведение - „Фрегатата „Смели” в акция”. Името на картината е символично: „Последно завръщане” („Подводница „Слава”), и с даряването й на музея художникът всъщност направи едно пожелание, някой ден българското подводно плаване отново да се завърне към своето съществуване. Авторът, който бе представен на присъстващите от о.з. капитан І ранг Валентин Димитров, бе обявен за почетен член на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ). Председателят на УС на организацията о.з. капитан І ранг Станко Станков му връчи знака на СПРБ.
В Деня на военноморските сили на България, който отбелязахме вчера, музеят традиционно се превърна в територия за срещи на поколенията бивши и настоящи моряци. Тук гости отново бяха и членове на Австрийския военноморски съюз (OMV), начело с о.з. полковник професор Карл Скриванек, който подари на музея знамето на съюза и да благодари на директора д-р Мариана Кръстева за гостоприемството. След това проф. Скриванек връчи на председателя на УС на Българската военноморска конфедерация о.з. капитан І ранг Станко Станков медалът на OMV, който се нарича Viribus Unitis („Съвместни усилия”) и пожела успехи в съвместните усилия на двете организации.
Само преди няколко дни, музеят получи и още едно дарение - автентичните бордови надписи на базовите миночистачи „Добротич” и „Искър” (проект 257 ДМЭ), които ВМС предостави за съхранение на церемонията по именуване на кораби, която се състоя в Пункт за базиране Варна.
Буквално за броени часове, в деня на отворени врати, през залите на музея преминаха над 1000 души.

Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК

Кът от външната експозиция на Военноморския музей.
Двете подарени от Христо Петров - Морския картини на Военноморския музей заеха своето място една до друга в експозицията.
Надписът на втората дарена картина.
О.з. капитан І ранг Станко Станков (в ляво) връчи знака на СПРБ на почетния член на организацията Христо Петров - Морския.
Автентичният бордови надпис на базовия миночистач „Добротич” преди да „отпътува” от Пункта за базиране Варна към Военноморския музей.
Част от посетителите търпеливо изчакаха своя ред за да разгледат вътрешната експозиция на музея.
Посетители от всички възрасти разглеждаха външната експозиция на музея.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >
О.з. полковник професор Карл Скриванек подари на музея знамето на Австрийския военноморски съюз и благодари на директора д-р Мариана Кръстева за гостоприемството.
Репортер на „Морски вестник” документира, че сред посетителите вчера имаше и моряци от гостуващия във Варна бразилски военен учебен кораб.