ИЗЛОЖБА „МНОГОТО ПЪТЕКИ КЪМ
МОРСКАТА ИСТОРИЯ” БЕ ОТКРИТА ВЪВ
ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

Изложба, разказваща за пътя на един експонат от неговия собственик до музейните зали бе открита във Военноморския музей вчера. Трофейни турски снаряди от битката при Одрин, снимки на бащата на контраадмирал Иван Вариклечков - полковник Петър Вариклечков, колекция от картички на капитан І ранг Борис Стателов от всички краища на света, оловен щок от периода IV-I в. пр. Хр., оригиналния гипсов релеф на контраадмирал Иван Вариклечков, бордовите табели от миночистачите „Искър” и „Добротич”, които музеят наскоро получи като дарение от командването на Пункта за базиране Варна са сред най-ценните предмети, показани в изложбата.
Оръжия, отличия, снимки, документи и униформи, някои от които от началото на по-миналия век, разказват историята на морска България и съдбите на хората, на които са принадлежали. „Познаването на историята е изключителна отговорност на всички нас, но то е свързано и с развитието и бъдещето на нашата нация. А музейното дело е огледало на цялата наша история. За това е много важно как посрещаме нашите посетители важно и е дали те искат да се върнат. За това Ви пожелавам Вашите посетители да се връщат не един и два пъти, а много повече” каза в поздравителното си слово към музея заместник- кметът на град Варна Пейчо Пейчев.
Приветствие към гостите и екипа на музея поднесе и заместник-директорът на Националния военноисторически музей д-р Даниела Цанкова-Ганчева. „Искам да поздравя всички, които са дошли на тази малка, но прекрасна изложба, която показва многото пътища, по които идват експонатите в нашите фондове, и да ви призова отново всички, които имат частица запазена военноморска история да я дарят на нашия музей.”
По случай празника музеят получи и едно дарение - сборник с размисли, стихове и песни на С. Цокев, от времето на службата му във Флота 1901-1907 г. Дневникът бе дарен от адвокат Христо Раев, който е дългогодишен приятел на музея.
Поздравителни адреси бяха получени от Министерство на културата, Военноморските сили на България, Националния военноисторически музей, Изпълнителна агенция „Военни клубове и военнопочивно дело”,   Регионален исторически музей Бургас, Пункт за базиране Варна, Военно формирование 32300, Варненска морска гимназия, Регионален държавен архив - Варна, Военно формирование 32300, много колеги, приятели и съмишленици на музея.
Специално за празника днешният 12 октомври (събота) е обявен за ден на отворени врати. Музеят ще приема посетители безплатно от 10.00 до 18.00 ч.
Силвия ЛАМБОВА
Снимки Любомир ЛАЛЕВ
Дарителят адвокат Христо Раев със заместник-директора на Националния военноисторически музей д-р Даниела Цанкова-Ганчева
Директорът на Военноморският музей д-р Мариана Кръстева връчва свидетелство за дарение на г-жа Надя Родева, съпруга на Цончо Родев.
Официалното откриване на изложбата уважиха заместник-кметът на гр. Варна Пейчо Пейчев, началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Коста Андреев и командирът на Пункта за базиране Варна капитан I  ранг Тодор Йотов.












Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >