ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ ОТКРИХА
ИЗЛОЖБАТА „ДУНАВ - БРЕГОВЕ И
ПРИСТАНИЩА”

Художествена галерия - Русе гостува на
варненския Военноморски музей


На 15 февруари 2013 г., в една от залите на Военноморски музей - Варна бе открита изложба живопис под наслов „Дунав - брегове и пристанища” на русенския художник Петър Петров-Попето. Д-р Мариана Кръстева, директор на музея-домакин, приветства присъстващите официални гости, граждани и журналисти като отбеляза, че при конкретната изява в музея има и символика. Преди 130 години именно от русенския речен бряг тръгва летоброенето на днешния Военноморски музей, превърнал се днес в истински храм на морската ни история.
Мариана Кръстева споделя още, че е харесала художествената изложба на автора по време на годишния Панаир на музейните колекции в гр. Русе през декември 2012 г.и уговаря гостуването й във Варна.
Да открие изложбата бе пристигнала г-жа Красимира Кирилова - уредник при Художествена галерия - Русе. Тя запозна гостите с творческата и житейска биография на големия русенски художник Петър Петров (1925-1985). Завършил е Националната художествена академия в София в класа на Илия Петров и Дечко Узунов и тези колоси в българското художествено творчество оставят своя отпечатък в младия автор, който има днес 48 платна маслени бои във фонда на Русенската художествена галерия.
Във Варна Попето бе представен с 20 платна маслена живопис голям и среден формат. Повечето от тях са рисувани през 70-80-те години на миналия век. Промишлен пейзаж, пристанища, композиции с кранове, заливи и брегове, нарисувани от ръката на академичен творец изразяват една дълбока човешка душевност, познание и вещина. С багрите на боите и четката авторът е демонстрирал неволно своя сложен характер, чувственост и емоционалност, която всеки почитател би уловил, наблюдавайки прекрасните платна на автора.
На откриването на изложбата бяха дошли от Русе неговата съпруга и дъщеря му Еслица Попова. Те с радост разказваха спомени за големия български творец и къде са рисувани някои от платната - „Пейзаж с чадъри”, „Залив”, „Кранове”, „Жълтите кранове” и други.
Светла ТУХЧИЕВА
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Съвместна публикация на morskivestmik.com и на morskimusey-bg.com

Петър Петров-Попето. „Лиман”, 1979 г., маслени бои.
Д-р Мариана Кръстева (в средата), директор на музея-домакин, приветства присъстващите официални гости, граждани и журналисти. В ляво е началникът на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев, а в дясно - Красимира Кирилова - уредник при Художествена галерия - Русе.
Момент от откриването на изложбата.
Петър Петров-Попето. „Гемии”, 1979 г., маслени бои.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >