ИЗЛОЖБА НА ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ
ГОСТУВА В ШАБЛА

Изложбата на Военноморския музей „Българската морска идея и Български народен морски сговор” гостува в „Зелен образователен център” - Шабла, по случай традиционните дни на морето. Изложбата бе открита с кратка беседа, изнесена от директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.
В изложбата са включени 13 табла, отразяващи дейността на организацията и живота на някои от най-изявените й дейци. На тях освен информацията, могат да се видят и копия на архивни снимки, факсимилета на документи, снимки на предмети, съхранявани във фонда на Военноморския музей, свързани с организацията и др.
Специално за публиката в Шабла, бе излъчен и документалният филм „Нашето море”, заснет през 1929 г. от БНМС и отразяващ неговата дейност.
Българския народен морски сговор е създаден през 1920 г. и до ден днешен остава единствената морска обществена организация у нас с над 40 клона в цялата страна. За своя четвърт век съществуване организацията се превръща в социален феномен и синоним на българската морска идея. Като развива мащабна дейност за „оморячване” на българите от всички възрасти, за издигане на морското стопанство и отбраната на бреговете в приоритет на националната политика, БНМС полага невиждани дотогава, а и до днес усилия и за приобщаване на обществото към уменията за общуване с морето.
Дните на морето в Шабла, продължават до края на месец август, като включват и „Ден на отворените врати” на фара при Шабла, който ще бъде проведен днес - на 23 август 2013 г.
Снимки ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ

И до ден днешен остава единствената морска обществена организация у нас с над 40 клона в цялата страна.
И до ден днешен остава единствената морска обществена организация у нас с над 40 клона в цялата страна.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >