„ОРЪЖИЕТО НА СВОБОДАТА” ВЪВ
ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ ЗА 3-ТИ МАРТ

Изложба, представяща лично оръжие на едни от най-изявените дейци на националноосвободителните борби в България и картини, които отразяват епизоди от Руско-турската освободителна война (1877 - 1878 г.) бе открита във Военноморския музей днес. Поводът е Националния празник на Република България - 3 март, а експонатите са подбрани от фонда на Националния военноисторически музей, чийто филиал е Военноморският музей във Варна.
Сабя с инициалите на Христо Ботев, пушката на Христо войвода, останал в историята на хайдушкото движение от началото на ХІХ в. като един от най-известните народни закрилници, сабята на Велчо Атанасов - Джамджията, която ни напомня за Велчовата завера, байонетът на Васил Левски и тесакът на Захари Стоянов, са сред най-ценните експонати, които варненци имат възможност да видят за първи път.
Имената на тези герои са емблеми както за българската история, така и за националната ни гордост. Някои от тях загиват в борбата, други доживяват Освобождението и пренасят националния идеал в свободна България.
Официални гости на събитието бяха заместник областният управител на Варна Димитър Чутурков, заместник кметът на район „Вл. Варненчик” Сашо Димитров, капитан I ранг Ваньо Мусински - командир на Първи дивизион патрулни кораби, о.з. адмирал Христо Контров, колеги от Регионалния исторически музей и Държавния архив. Сред гостите бяха и наследници на Стефан Караджа и Ильо войвода, както и третокласникът Виктор, който бе облечен в униформа на опълченец от Освободителната война.
Изложбата, която включва и дванадесет картини от фонда на Националния военноисторически музей, ще остане в залата за временни експозиции „Морски сговор” до края на месец април.
Снимки Гинчо ГИНЧЕВ
Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey.com
Директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева (в ляво) открива изложбата.
Байонет, принадлежал на Васил Левски.
Надписът върху сабята на Христо Ботев.
Сабята на Христо Ботев.
Председателят на сдружението ВЕЛИКА БОЛГАРИА Патриция Кирилова (в ляво), застанала до кремъчния пистолет на Панайот Хитов, обяснява родствената си връзка с легендарния български войвода.
Посетители разглеждат байонета на Васил Левски.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >