ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ: ИЗЛОЖБА
„МНОГОТО ПЪТЕКИ КЪМ МОРСКАТА
ИСТОРИЯ”

Изложбата беше открита в навечерието на Никулден и представи постъпленията в музея от последната година. От повече от 600 нови единици, влезли във фондовете през този период, във витрините може да се видят 120 отличия, униформи, лични вещи, навигационно и хидрографско оборудване, картини, снимки, документи. Присъстващи дарители споделиха историята на отделни предмети, свързани с лични биографии и исторически събития.
Интерес предизвикаха находките от морското дъно, които са част от работата на Военноморския музей и ВМС по съвместен проект, посветен на 100-годишнината от Първата световна война: подводно проучване за идентифициране и локализиране на плавателните съдове, жертви на войната в наши води. Това са части от оборудването на потопения през 1916 г. пристанищен влекач „Варна”. Тук е и винтът на първата българска подводница, чиито останки са открити на морското дъно през 2010 г.
Директорът на музея д-р Мариана Кръстева връчи на дарителите свидетелства за дарение, а на командването на ВМС - грамота, в знак на признателност за приноса в опазване на морското историческо наследство на България.
Изложбата ще остане в зала „Морски сговор” до 31 януари 2015 г.

Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >