„ТАЙНСТВЕН РЪКОПИС” НА 100 ГОДИНИ БЕ
ПРЕДСТАВЕН ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

Второто издание на поредицата „Тайнствените ръкописи”, организирана от група студенти с помощта на Центъра за иновации и развитие към Икономическия университет във Варна, се състоя вчера във Военноморския музей.
Мястото не е случайно, тъй като представеният ръкопис е всъщност сборник с размисли, стихове и песни, събрани от Светослав Цокев, от времето на службата му във Флота 1901-1907 г., който бе дарен на музея от варненския адвокат Христо Раев.
„На тез бели страници аз желая Вашия спомен да е написан с ръчица, скъп за мене ще го зная. Макар и да сме надалеч, няма да се забравим веч” собственоръчно е изписал Светослав Цокев в своя уникален албум. Следват близо 500 страници, съхранили почерка на негови другари, в които можем да срещнем български песни, военни маршове, стихотворения от чужди автори и крилати мисли.
Сборникът се показва за първи път пред публика, а изследването на младите студенти е изключително сериозно - за да представят ръкописа те се съветват с различни експерти, сред които и графолог, и стигат дори проучвания на източници в Държавния военноисторическия архив във Велико Търново. Това е вторият документ, който студентите показват в рамките на поредицата „Тайнствените ръкописи”. В първото издание бе представено фототипно копие на неизвестен дотогава ръкопис на Г.С. Раковски, създаден през 1886 г.
Силвия ЛАМБОВА
„Връзки с обществеността”
Военноморски музей
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com

Проявата бе открита от директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева (в дясно).
Преподавателят във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг доц. д-р Асен Кожухаров поощри младите изследователи и им пожела успех в следващия проект.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >
Поканата, която получиха всички участници в проявата.
Адвокатът Христо Раев обеща да съдейства за такива прояви и в бъдеще.