ОТБЕЛЯЗАХА 130-ТА ГОДИШНИНА ОТ
РОЖДЕНИЕТО НА ФЛОТСКИЯ ГЕРОЙ
КАПИТАН I РАНГ ГЕОРГИ КУПОВ

Вчера пред кораба-музей „Дръзки” с тържествен военен ритуал беше отбелязана 130-та годишнина от рождението на героя от Балканската война капитан I ранг Георги Купов - виден морски офицер, оставил следи в историята ни с приноси за развитието на военноморските ни сили, морското и речното ни стопанство, радетел на българската морска идея.
Почетният караул бе приет от заместник-командира на Военноморските сили, комодор Димитър Ангелов. Директорът на Военноморският музей д-р Мaриана Кръстева произнесе слово за живота и делото на флотския герой. След това двамата положиха венци на борда на торпедоносеца - именно с прославения „Дръзки” завинаги е свързано името на капитан I ранг Георги Купов, като негов командир по време на Балканската война.
Почетен караул премина в тържествен марш под звуците на емоционалното изпълнение на Представителния духов оркестър на ВМС. След тържествения ритуал гостите разгледаха експозицията на музея.
Фоторепортаж на МОРСКИ ВЕСТНИК

Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com
Почетният караул бе приет от заместник-командира на Военноморските сили, комодор Димитър Ангелов.
Офицерският блок бе построен пред торпедния катер проект 123К.
Директорът на Военноморският музей д-р Мaриана Кръстева произнесе слово за живота и делото на флотския герой.
Венците в памет на капитан І ранг Георги Купов бяха поднесени на борда на торпедоносеца, на който като негов командир той поразява турския крайцер „Хамидие”.
Почетен караул премина в тържествен марш под звуците на емоционалното изпълнение на Представителния духов оркестър на ВМС.
Момент от тържествения военен ритуал.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >
Прославеният „Дръзки” посрещна участниците в ритуала с празнична разцветка.
С минута мълчание бе почетена паметта на видния български морски офицер.