КУТИЯ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА БОЕПРИПАСИ E
ЕКСПОНАТ НА МЕСЕЦА ВЪВ
ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

Лядунка (паласка), принадлежала на генерал Иван Шкойнов е експонат на месеца във Военноморския музей. Лядунката е специална кутийка от комплекта снаряжение, предназначена за боеприпаси. Разпространението й в Европа започва още през XIV век. Първоначално лядунките били метални и в тях се съхранявал барута, а по-късно навлезли кожените - за патрони. Гербът, като украса на офицерската лядунка, започва да се използва в Европа през  XVII век.
В Българската армия лядунката е елемент от униформеното снаряжение в кавалерията и артилерията,  въведен от княз Александър Батенберг. В артилерията е от жълт метал (позлатена), а в кавалерията - от бял (посребрена).
Паласката, избрана за експонат на месец юни, е принадлежала на генерал Иван Шкойнов. Той е роден на 10 (22) март 1876 г. в град Габрово. Завършва Военното училище в София и Генералщабната академия в Санкт-Петербург. Участва във Балканската и Първата световна война. След края на войната, през 1919 г. преминава в запаса. От 1936 г. генерал Иван Шкойнов е председател на настоятелството на Дружеството на запасните офицери. Умира нелепо при трамвайна злополука на 11 март 1941 г. в София.
Лядунката е предадена във Военноморския музей през 1994 г. от Мария Шкойнова - негова снаха. Изработена е от черна кожа. На капака има апликация от метал с 24-каратово златно покритие, изобразяваща герба на княжество България.
Отстрани лядунката е обкантена с позлатен метален кант с релефно изображение на лъвска глава. През устата на лъва преминава халката за закачване към колана.
Експонатът на месеца за юни бе избран от ученици от XI „Г” клас на НГХНИ „Константин Преславски” - Варна, с чието съдействие се реализира програмата, съобщиха от Военноморския музей.
Снимки: ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ
Лядунка (паласка), принадлежала на генерал Иван Шкойнов е експонат на месеца във Военноморския музей.
Експонатът на месеца за юни бе избран от ученици от XI „Г” клас на НГХНИ „Константин Преславски” - Варна.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >