ЦЕННО ДАРЕНИЕ ПОЛУЧИ ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ВЪВ ВАРНА

Пелерина на контраадмирал Иван Вариклечков (1891-1974 г.) получи като дарение Военноморският музей във Варна. Ценната вещ бе дарена от снаха му Надя Вариклечкова.
Пелерината ще стане част от колекцията лични вещи, разказващи за живота и дейността на първия български адмирал, командвал ВМС, които притежава Военноморския музей. Голяма част от тях са дарени именно от наследниците на контраадмирал Вариклечков, съобщиха от Военноморския музей.

Контраадмирал Иван Петров Вариклечков (1891-1974)

Роден е на 07.07.1891 г. в София. Завършва Военното училище през 1910 г. като артилерист. Участва в двете Балкански войни. През 1915 г. завършва курса за морски офицери. През Първата световна война, като член на екипажите на торпедоносците  и на първата българска подводница участва в бойни походи в подкрепа на акциите на българската войска по сухопътните фронтове в Добруджа.
През 1922-1924 г. е командир на Дунавската флотилия. В продължение на една година (март 1932 - март 1933 г.) Иван Вариклечков е на специализация в различни поделения на германския военен флот.
Командва българския военен флот в годините 1933-1935 и 1937-1939 г. За период от две години  (1935-1937 г.) е флигел адютант на цар Борис ІІІ. Той е първият български морски офицер, удостоен с адмиралско звание (контраадмирал) по време на действителна военна служба.
Като командващ флота Вариклечков прави редица разработки, планове, инструкции по организацията и дейността на флота. В навечерието на Втората световна война, когато се обновява цялата българска армия Вариклечков има изключителен принос за възвръщане боеспособността на военния флот, за снабдяването му със съвременни плавателни съдове и въоръжение. При конфликта, възникнал по повод договорирането на подводници между него и военния министър, контраадмирал Иван Вариклечков проявява принципност и последователност в отстояването на интересите на България и нейните отбранителни възможности по море.
След 1944 г. за кратко е преподавател във ВВМУ. Наблюдаван от органите на Държавна сигурност и e репресиран.

Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com
Директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева (в дясно) приема от Надя Вариклечкова дарението. Снимка ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >