ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ ПОСТЪПИ
НАУЧНО ПОСТИЖЕНИЕ ОТ СВЕТОВНА
ВЕЛИЧИНА

Научно постижение от световна величина постъпи и стана експонат на месец октомври във Военноморския музей - Варна. Това е газовият генератор, изобретен от български учен с австралийски паспорт, станал известен под името Юл Браун. Неговото най-голямо изобретение е известно като „Браунов газ”.
Представянето на експоната привлече множество приятели на Военноморския музей, изкушените от темата и представители на медиите в черноморската столица. Директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева благодари на дарителите: генераторът е дарен от Общобългарската фондация „Тангра Таннакра” с председател Петко Колев. Благодарение на съдействието на к.д.п. Богдан Богданов - председател на Българската морска камара, и на фирмата „Хидроремонт ИГ” ООД, Варна, той е подготвен за експониране. Изобретателят, неговото изобретение и експонатът за м. октомври бяха представени от уредника в музея Петър Тодоров.
Всъщност Юл Браун е роденият е във Варненско Илия Вълков, завършил с отличие Търговската гимназия във Варна. През Втората световна война служи като моряк в рота морска пехота, дислоцирана на остров Самотраки.
След уволнението си от Флота е студент по електроинженерство в Държавната политехника - София. Нарочен като политически неблагонадежден за новата власт, той многократно е репресиран. Това е причината през 1952 г. той да емигрира в Турция (преминава границата при Резово), но е арестуван, заподозрян в шпионаж и прекарва години в затвора. От там излиза със съдействието на американски офицер от ЦРУ с фамилията Браун. Затова по-късно, когато успява да емигрира в Австралия, той сменя фамилията си от Вълков на Браун, а името си от Илия на Юл.
В Австралия Илия Вълков получава възможност да се посвети на своите изследвания и научни разработки, част от които е замислил още от ученическите си години във Варна. Изобретението му „Браунов газ” е свързано с получаването на не експлозивна, а на имплозивна смес от водород и кислород чрез електролиза на водата.
Генераторът е патентован последователно през 1977 и 1978 г. в Австралия и САЩ. Изобретателят основава фирмата „Brown Energy” в Сидни, Австралия, и започва да произвежда генератори. Първият е продаден през 1984 г. в Китай, където се използва и досега. Опитите на Юл Браун да предизвика интереса и съдействието на управниците в България и преди, и след 1989 г. не дават особен резултат. Едва през последните години група български учени започват работа по тази тема, но при отсъствие на цялостна информация за неговите трудове и иноваторски решения.
До България са стигнали три броя от генератора, запазени в продължение на повече от десетилетие в посолството на България в Австралия. Два от тях са вече в научно-технически институции в София и Габрово.
Брауновият газ е получен чрез електролиза на водата, при която водородът и кислородът се разделят. Това не е нещо ново, нито сложно - електролизата е открита преди близо два века от Фарадей. Новото при Юл Браун е, че когато двата газа след това се смесят, дори под налягане, те не експлодират, а се свързват мирно и тихо. Неговото кредо е че изобретението му не се основава толкова на историята на науката и техниката, колкото на Библията, защото първото нещо, създадено от Бог, е водата, и от нея по-нататък произлиза всичко: „От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света.” Така Браун формулира сам своето откритие.
„Брауновия газ” намира широко приложение в различни аспекти на промишлеността. Използва се за рязане и заваряване при високи температури, запояване, в бижутерията, в преработката на отпадъци и други. Има информации и за прилагането му в различни технологии, използвани от военно-промишлените комплекси на редица държави.
Снимките от събитието са на МОРСКИ ВЕСТНИК

Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.comЮл Браун - Илия Вълков (20 април 1922 - 22 май 1998 г.)
Илия Вълков (в ляво) като гимназист във Варна.
Част от участниците в представянето на експоната на м. октомври във Военноморския музей.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >
Газов генератор на Юл Браун - Илия Вълков, експонатът на м. октомври във Военноморския музей.
Изобретателят, неговото изобретение и експонатът за м. октомври бяха представени от уредника в музея Петър Тодоров.