Публикация във вестник Savannah Morning News по повод на сблъсъка между двата кораба и пожара, затворил Босфора.
Най-популярната снимка от участието на „Перун” в спасителната операция е направена от въздуха. Снимката е от дигиталния архив на МОРСКИ ВЕСТНИК.
 
Март 1994 г.:
„ПЕРУН” И „ПРОЦИОН” ГАСЯТ 100 000-ТОННИЯ
ТАНКЕР „NASSIA”

20 години от участието на български кораби в мащабната спасителна операция пред Босфора

На 13 март 1994 г. в 22:20 ч. танкерът „Nassia” с курс на движение към Мраморно море, и товарният кораб „Shipbroker”, плаващ в противоположна посока, се сблъскват в Босфора в близост до Черно море. И двата кораба плават под кипърски флаг. По време на сблъсъка танкерът е натоварен с 98 600 т суров петрол, освен това на борда му има 600 т мазут и 250 т дизелово гориво, а товарният кораб плава празен под баласт. В резултат от сблъсъка избухва пожар, в който загиват 29 души от екипажите на двата кораба, включително и капитана на м/к „Shipbroker”. В пожара изгарят около 20 000 т суров петрол. Той е потушен след 4 дни 5 часа и 40 минути. В спасителната операция участват общо 26 кораба, като пряко ангажирани в гасенето на танкера „Nassia” са 6 - „Alemdar-II”, „Sonduren-11”, „Romorkor-1502”, „Hasan Tural”, „Rafineri-3”, „Sanmar” и българските „Перун” и „Процион”. На мястото на пожара е и спасителният гръцки кораб „Megas Aleksandros”, с цел да бъде използван само при спешни случаи и силно замърсяване на околната среда и не участва в гасенето. На брега са мобилизирани да участват в случай на необходимост 132 служители с 43 превозни средства.
Първоначално по охлаждането на танкера работят корабите „Sоndуren-11”, „Alemdar-2” и „Romorkor-1502”. На 14.03 в операцията се включва и „Hasan Tural”, като временно е използван и спасителният кораб „TCG Ray”. На 15 март е съгласувано гасенето с холандската компания SMIT TAK, и корабът „Rafineri-3” се присъединява към спасителната акция. На 16.03 от SMIT TAK доставят специален пожарогасителен агент (Pyrocool). Българските кораби „Перун” и „Процион” вземат участие в гасенето след провлачването на танкера „Nassia” в Черно море.
Един от участвалите в гасенето на пожара е и рулевият на спасителния кораб „Перун” Богомил Пехливанов. 20 години са изминали, но все още помни огромните пламъци на пожара и високите температури, от които се напуква боята по корпуса на кораба. Не може да забрави и умрелите птички по палубата и непрогледните облаци от черен дим. При едно от приближаванията до горящия танкер се подпалват дори намиращите се на борда на спасителната лодка брезентови торби, в които се съхраняват шкентели с мусинги.
На борда на „Перун”, освен екипажа на кораба, се намират и специалисти от холандската фирма SMIT TAK, която осигурява и пяната за гасене. Капитан на спасителния кораб „Перун” е Никола Дончев. Пожарът е потушен на 18.03.1994 ч. в 04:00 ч., но продължава охлаждането, а след това и запълването на танковете с инертни газове. „Перун” остава за съдействие и в операциите по разтоварването на останалите 80 000 т петрола от танкера „Nassia” на танкeра „Rauf Bey”. Така с участието и на българските кораби „Перун” и „Процион” завършва без жертви между спасителите и е предотвратена екологична катастрофа за региона по време на един от най-тежките корабни инциденти в района на Босфора.
Георги ГЕОРГИЕВ
Снимките са от личния архив на Богомил ПЕХЛИВАНОВ
Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com

На броени метри от нажежения борд на „Nassia”.
Богомил ПЕХЛИВАНОВ на борда на учебния ветроход „Калиакра”.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >
Пламтящата факла е 100 000-тонният танкер „Nassia”.
„Перун” е отстъпил място „Процион”, а екипажът на спасителният кораб не бърза да се оттегли да почива.
„Процион” действа в „окото” на пожара.