ИЗЛОЖБАТА ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ СИМВОЛИ НА
БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

Откритата по повод на националния ни празник - 3 март, изложба „Свободна България. Символи на държавността“ във Военноморския музей - Варна, ще бъде на разположение на посетителите до 26 април 2015 г. Както вече информирахме нашите читатели (25 февруари 2015 г. Символите на държавността показва Военноморският музей за 3 март ) тя представя
уникални експонати от фондовете на Националния военноисторически музей - София , и от един от неговите филиали - Военноморският музей. Тук можете да видите личния екземпляр на Конституцията на Княжество България, принадлежал на княз Александър I Батенберг, поредицата от проекти за държавен герб, част от които носят и днес актуалният девиз „Съединението прави силата”; партитурите на първия български национален химн „Шуми Марица”; български военни печати от края на ХІХ век; бойното знаме на Дунавската флотилия, връчено на нашите военни моряци през 1937 г.
Тези истински реликви са подбрани така, че да разкрият съхраняването през десетилетията след Освобождението и развитието на идеите за национална принадлежност, държавен суверенитет, достойнство и чест в символи като герб, трикольор и химн.
Снимки: Военноморски музей - Варна

Съвместна публикация на morskimusey-bg.com и morskivestnik.com
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >