Част от посетителите по време на откриването на изложбата.
ИЗЛОЖБАТА „МОРЕТО Е ЗА СМЕЛИТЕ“
ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПОСВЕТИ НА 6 МАЙ

Откритата вчера във Военноморския музей - Варна, изложба „Морето е за смелите“ е посветена на 6 май - Деня на храбростта и празник на Българската армия. Над сто експоната и информационни табла акцентират върху екстремни моменти от живота на моряците. Сред показаните експонати са лично оръжие, вещи и отличия, принадлежали на моряци от военния флот, отличили се със своята храброст и жертвоготовност при изпълнение на воинския си дълг.
Представени са отличията на капитан I ранг Петър Стоянов - командир на торпедоносеца „Строги”, участвал в атаката срещу „Хамидиe” през Балканската война, сабята на Лейтенант Преслав Ляпчев и кортикът на кондуктор Делчо Докузанов, загинали през Първата световна война.
Изложбата разказва и за саможертвата на капитана на кораб „Княгиня Мария Луиза“ Иван Томов и неговия екипаж, които през 1941 г., с цената на живота си спасяват от разрушение гръцкия град Пирея; за моряците от миночистачните катери, загубили живота си, при осигуряване на безопасни водни пътища в края на Втората световна война; за старшина I степен Димитър Ат. Димитров, потушил пожар на борда на кораба, на който служи и спасил другарите си.
Представени са и героите от търговския флот, участвали в рисковани спасителни операции при морски катастрофи в наши дни. Шепа морски пясък от района на о-в Далримпъл, напомня за изпитанията, които преодолява капитан Георги Георгиев по време на околосветското плаване с яхтата „Кор Кароли”.
Изложбата може да бъде посетена до 22 юни.
Днес, 6 май, Военноморският музей ще посреща своите посетители безплатно.

Снимките са осигурени от Военноморския музей
О.з. адмирал Христо Контров (в ляво) и о.з. капитан І ранг Димитър Петлешев (до него) бяха сред представителите на флотските ветерани.
Изложбата привлече представители на различни поколения.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >
Капитан І ранг Коста Андреев (в дясно) - началник на Щаба на ВМС, и капитан І ранг Ваньо Мусински - командир на Първи отделен дивизион патрулни кораби, бяха сред гостите при откриването на изложбата.