НА 8 НОЕМВРИ ОТБЕЛЯЗВАМЕ 103 ГОДИНИ ОТ ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА МОРСКА ПОБЕДА
След броени дни се отбелязват 103 години от първата победа на българския военен флот. По този повод, на 8 ноември - неделя, Военноморския музей ще отвори експозицията си както в редовните работни дни.
Ще бъде оказана почит на българските моряци като пред паметника на командира на отряда капитан I ранг Д. Добрев ще бъдат поднесени венци и цветя, а в 11.00 ч. сдружение „Клуб миноносец „Дръзки” със съдействие от клуб „Традиция” - Варна, ще представи историческата възстановка „На борда на „Дръзки” в паметната нощ”.
През Балканската война, на 7 (20) ноември 1912 г., след съобщението за движението на турски транспортни и военни кораби капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силуета на крайцера „Хамидие”. В първите часове на 8 (21) ноември отрядът атакува неприятеля. Последен от дистанция под 100 м. атакува „Дръзки”. Оглушителен взрив показва, че целта е поразена. „Хамидие” е изваден от строя и са сериозно нарушени комуникациите на противника по море. Атаката доказва ролята на флота за защита на бреговете и е един от примерите за успехите на Българската армия в Балканската война.

Съвместна публикация на morskivestnik.com и на morskimusey-bg.com
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >