В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ ЗАПОЧВА НАУЧНО-
ПРАКТИЧЕСКИ ФОРУМ

Темата е: „Голямата война - сто години по-късно“

В Деня на народните будители, 1-ви ноември, във Военноморския музей - Варна, започва работа Научно-практическият форум „Голямата война - сто години по-късно“. Той се организира по повод 100-годишнината от Първата световна война.
Началото на Форума ще бъде дадено от 11.00 часа в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей с откриването на изложбата „Художникът на фронта“, в която се представят творби на видни наши художници от първата половина на ХХ век. Картините са създадени от художници, мобилизирани по време на войната, за да пресъздадат на художественото платно епизоди, лица и битки през очите на твореца. Произведенията са част от фонда на Националния военноисторически музей и на неговия филиал Военноморския музей.
Националната научна конференцията „България и войната на море“ започва работа в 13.00 ч. на 1 ноември и ще продължи два дни. На нея ще бъдат представени вижданията на изследователи от различни научни звена по въпроси на отбраната на българските брегове през Първата световна война и отражението й върху политическите, стопанските и обществени процеси на морска България.
На 3 и 4 ноември в два открити урока, подготвени от ученици и преподаватели от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ - Варна, ще бъдат представени темите „Участието на Българския военноморски флот в Първата световна война“ и „Първата световна война и българското изкуство“.
Форумът се организира в партньорство с Институт за исторически изследвания при БАН, Македонски научен институт, Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуство „Константин Преславски“ - Варна, ИК „Морски свят - Морски вестник“ - Варна, и с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.
Изложбата „Художникът на фронта” може да бъде посетена от 3 ноември до края на 2016 г. в обичайното работно време на музея - от 9.30 до 17.30 ч., от вторник до събота.

С програмата на научно-практическия форум „Голямата война - сто години по-късно“ (в PDF-формат)
можете да се запознаете тук.

С програмата на Националната научна конференция „България и войната на море“ (в PDF-формат)
можете да се запознаете тук.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >