За участниците в конференцията беше организирано посещение на изложбата „100 г. от събитията свързани с Черноморския флот и бойните действия при Балчик през Първата световна война 1916 г.“ експонирана в сградата на Държавен архив - Варна. Художникът Христо Н. Ботев лично приветства посетителите и ги запозна с техниките, които е ползвал при рисуването на картините.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >
ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ ПРОДЪЛЖАВА ФОРУМЪТ „ГОЛЯМАТА ВОЙНА - СТО ГОДИНИ ПО-КЪСНО“
Продължава работата на Научно-практическия форум „Голямата война - сто години по-късно“. Той бе открит на 1 ноември - Денят на народните будители, във Военноморския музей (ВММ) във Варна. Началото беше дадено с изложбата „Художникът на фронта“, която представя картини на военни художници, мобилизирани през Първата световна война.
Програмата продължи с научната конференция „България и войната на море“. Поздравление към участниците отправиха кметът на Варна Иван Портних и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Г-н Портних изрази сериозната ангажираност на общинската администрация към съхраняването на историческата памет и адмирира избора конференцията, посветена на 100-годишнината от Първата световна война, да започне именно в деня, в който почитаме народните будители.
„Измерението на Голямата война е фундаментално както за света, така и за България“, заяви контраадмирал Петев. Той подчерта, че именно тогава българският военен гений става известен в целия свят и много от сегашните традиции, които военноморските сили следват, са писани от българските моряци по време на Първата световна война. 
Директорът на ВММ д-р Мариана Кръстева бе приятно изненадана от един от приятелите на музея Христо Раев, който подари на институцията книга с подробна информация за военноморските сили - участници в Първата световна война, издадена в Германия през 1917 г.
На конференцията присъства и директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова, която изнесе доклад на тема „Българските художници в Първата световна война“.
По време на двудневната среща бяха изнесени научни съобщения и доклади по теми, които обхващат многообразието на понятието „война”: аспекти от политиката на Великите сили в региона; бойните действия, в които участва флотът по време на войната; проблемите, които са тревожели обществото във военновременните години; отражението на войната в изкуството и литературата. Участие взеха преподаватели от университети в страната, музейни работници, изследователи от наши и чуждестранни научни центрове.
Форумът продължава на 3 и 4 ноември с откритите уроци на учениците от НГХНИ „К. Преславски”, Варна. Те ще се проведат във Военноморския музей от 11.00 ч. в зала „Морски сговор”.