ИЗЛОЖБА „100 ГОДИНИ ПОДВОДНО ПЛАВАНЕ В БЪЛГАРИЯ” БЕ ОТКРИТА ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ
МУЗЕЙ

Във Военноморския музей бе открита юбилейната изложба „100 години подводно плаване в България”. Изложбата е по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, и е посветена на 100 годишнината от приемането на първата българска подводница, състояло се на 25 май 1916 година.
На откриването присъстваха представители на Община Варна, на командването на Военноморските сили, офицери от строя и от резерва, служили на българските подводници, много гости.
Изложбата представи директорът на Военноморския музей - д-р Мариана Кръстева, а капитан I ранг о.р. Станко Станков, председател на Съюза на подводничарите разказа за славното минало на българското подводно плаване и изрази надеждата си за възстановяване на подводния ни флот.
Четиринадесет табла и повече от 60 предмета проследяват историята на българското подводно плаване от приемането на УБ -18, възстановяването на подводния ни флот след Втората световна война и успехите на Осми отделен дивизион подводни лодки, до извеждането от строя на последните две подводници „Надежда” и „Слава”, и разказват за събития, с които можем да се гордеем. Един от най-интересните експонати е скулптурната композиция на Кирил Шиваров „Бойната кула на подводницата UB-18 и част от екипажа й”. Творбата се показва за първи път от постъпването й в музея през 1923 г., след реставрирането й в ателието на Националния военноисторически музей.
Основната част от представените експонати в изложбата са от фонда на Военноморския музей. Ценно допълнение са документи и предмети, предоставени от Съюза на подводничарите и от Пункта за базиране - Варна.
Изложбата може да бъде разгледана до 15 юни 2016 г. в зала „Морски сговор” на Военноморския музей.
На 6 май 2016 г. музеят ще работи с вход свободен за своите посетители.

Съвместна публикация на http://morskivestnik.com и на http://morskimusey-bg.com
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >