ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ ЗАВЪРШИ ФОРУМЪТ „ГОЛЯМАТА ВОЙНА-СТО ГОДИНИ ПО-КЪСНО“
От 1 до 4 ноември т.г. Военноморският музей беше домакин на серия от прояви, посветени на 100 годишнината от Първата световна война. Те бяха обединени в научно-практическия форум „Голямата война - сто години по-късно“. Началото беше дадено с изложбата „Художникът на фронта“, която представя картини на видни български военни художници, мобилизирани през Първата световна война. Те са от фондовете на Националния военноисторически музей - София и на Военноморския музей.
Програмата продължи с научната конференция „България и войната на море“. Гости на откриването на конференцията бяха кметът на Варна Иван Портних и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. На конференцията присъства и взе участие и директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова. По време на двудневната среща бяха изнесени научни съобщения и доклади по теми, които засягат отбраната на българските брегове по време на големия световен конфликт: аспекти от политиката на Великите сили в региона; бойните действия, в които участва флотът; проблемите, които са тревожели обществото във военновременните години; отражението на войната в изкуството и литературата. Участие взеха утвърдени учени в своите области, преподаватели от университети в страната, музейни работници, изследователи от наши и чуждестранни научни центрове. Присъстващите обмениха мнения, засегнаха спорни тези, представиха новоиздирени факти.
Най-младите участници във форума бяха ученици от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”. Те подготвиха два открити урока, които се проведоха на 3 и 4 ноември в атмосферата, създадена от творбите на Вл. Димитров Майстора, Ал. Мутафов, К. Щъркелов и другите майстори на четката, включени в откритата дни по-рано изложба. Гимназистите срещнаха присъстващите с най-вълнуващите епизоди от участието на флота в Първата световна война и с изкуството по време на войната. 
Инициаторът на събитията - Военноморският музей, благодари на своите партньори: Институт за исторически изследвания при БАН, Македонски научен институт, Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуство „Константин Преславски” - Варна, ИК „Морски свят - Морски вестник” - Варна, както и за финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна.
Изложбата може да бъде посетена до края на 2016 г.
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >