ВЪВ ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ БЕШЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБАТА „ARTEXTREME 15”
Многожанровата изложба „ArtExtreme 15” е по идея и реализация на творческия тандем АНДАРИ - АНатолий Радев и ДАРИя Василева и е под патронажа на вицепрезидента на република България Маргарита Попова.
Изложбата представя 15 творби на визуалното изкуство, създадени от двамата автори, чрез иновативна фото технология и пигментен печат. Те са разположени в атмосферата на етнографски акценти от региона на Варна и североизточна България. Моделите на визуалните творби са световни звезди на балета, участвали в предишните издания на Международния балетен конкурс във Варна, поставени в нова за тях артистична среда - български национални фолклорни мотиви. Артистичността на танца е съчетана в неочаквана хармония с багрите на автентичните облекла и шевици. Специален принос за това имат младият любител етнограф от с. Аврен - Йордан Иванов, който предостави част от колекцията си, както и Националния етнографски музей в София.
В търсенето на по-обхватен поглед към културното наследство на Варна, А. Радев и Д. Василева предлагат на публиката и своето откритие - документи и снимки от живота и творчеството на големия български скулптор Кирил Шиваров.
При откриването на изложбата патронът - госпожа Маргарита Попова, пожела успех на начинанието и поздрави реализаторите за поредното вълнуващо културно пространство, което предлагат на своята публика и в което се обединяват националния дух и комуникацията между културите. Гост на откриването беше и заместник кмета на Варна г-н К. Базитов.
Изложбата ще остане в зала „Морски сговор” на Военноморския музей до 31 август 2016 г.

Снимки: Радостина ДИМИТРОВА,
Стажант-репортер в „Морски вестник”
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >