Портретът на капитан-лейтенант Кирил Минков, публикуван в различните издания на „Учебник за моряка”. Оригиналът се съхранява във Военноморския музей.
КОИ СА МОРЯЦИТЕ-МИНЬОРИ, ЗАГИНАЛИ ПОД
КОМАНДВАНЕТО НА КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ К. МИНКОВ?

Днес, 26 септември 2016 г., ВМС с военен ритуал ще отбележат 100-годишнината от гибелта на командира на Минната рота (на практика - флагманския миньор на Флота) капитан-лейтенант Кирил Минков и осемте флотски миньори след опит за обезвреждане на неприятелска мина на 26 септември 1916 г. Кои са моряците-миньори, загинали под командването на капитан-лейтенант К. Минков?
В редица издания на „Учебник за моряка” - една от най-популярните български морски книги през първата половина на ХХ век, първите страници са посветени на „Списък на убитите и загинали през войните 1912/13 и 1915/18 г. офицери, подофицери, чиновници и моряци от Черноморската, Дунавската и Беломорската части”. От там научаваме имената на загиналите под командването на капитан-лейтенант Кирил Минков моряци-миньори:
1. Старши подофицер Михаил Дим. Сапунджиев
2. Старши подофицер Асен Ангелов Попов
3. Младши подофицер Иван Ангелов Габровски
4. Ефрейтор Васил Минков Дончев
5. Ефрейтор Кою Илиев Коев
6. Ефрейтор Павел Вин. Каракацелов
7. Моряк-миньор Александър Марин. Ничев
8. Моряк-миньор Тодор Параш. Максимов

Светла им памет!

Прилагаме и факсимилета от тази публикация, за да посочим и родните места на тези герои. Ако някой узнае свой роднина или близък, нека ни пише!

Атанас ПАНАЙОТОВ, „Морски вестник”
Жени ХАРАЛАМБИЕВА, Военноморски музей

Съвместна публикация на http://morskivestnik.com/ и на http://morskimusey-bg.com/
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >