ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПОКАЗВА
ПОЩЕНСКИ МАРКИ, КАРТИЧКИ И ПЕЧАТИ НА
МОРСКА ТЕМАТИКА, ОБЕДИНЕНИ В ИЗЛОЖБА
„ФИЛАТЕЛНО МОРЕ“


От 11 август т.г. във Военноморския музей може да бъде видяна изложбата с над 100 експоната с филателна стойност, свързани с корабоплаването, корабостроенето, морското образование, пътешествията и водните спортове. Тя е посветена на празника на Българските военноморски сили и на тяхната 138-ма годишнина.
Редки екземпляри картички, подпечатани с печата на параходите „Борис“ и „България“, от началото на ХХ век са сред експонатите. Показани са и специални издания, свързани с юбилеи на Българските Военноморски сили, на търговското корабоплаване и на различни морски организации и предприятия. Сред най-ценните филателни издания са пощенските картички от 1905 г. на капитан Димитър Добрев от времето, когато е бил военнопленник в лагер в Осака, Япония. Вниманието на специалистите привличат и рисуваните картички с печати от Дедеагачкото комендантство от 1915 г. и ръчно рисуваните върху стари навигационни карти проекти за картички на Иван Сакъзов (капитан на кораба „Васил Левски“) от голямото Горчиво езеро в Суецкия канал (1967 - 1974 г.).
Интерес представляват марки и филателни издания, посветени на околосветското плаване на капитан Георги Георгиев (1976 - 1977 г.) и на семейство Папазови (1979 - 1981 г.). За реализирането на темата „Филателно море“ помогнаха с образци от личните си колекции и варненски филателисти.
На откриването на изложбата присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Георги Пенев, представители на местната власт, много приятели на музея и пристрастни към темата бивши и настоящи моряци.
Изложбата „Филателно море“ ще остане в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей до 31 октомври 2017 г.

По повод предстоящия празник на Военноморските сили, на 13 август (неделя), Военноморският музей обявява Ден на отворени врати.


Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >