СЪС СПЕЦИАЛНА ИЗЛОЖБА
ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗА
ВЕКОВНИЯ ЮБИЛЕЙ НА БЪЛГАРСКАТА
МОРСКА АВИАЦИЯ

Днес във Военноморския музей беше открита изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии”, посветена на военноморската ни авиация и нейната 100-годишнина. На нея присъстваха министърът на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, военнослужещи, ветерани, гости и приятели на музея.
Изложбата проследява историята на българските морски летци, като чрез документи, снимки и много предмети акцентира на личностите и събитията в годините на войните и в мирно време. Интерес представляват витло и котва от водосамолет „Фридрихсхафен” от Първата световна война и част от бордовото оборудване на водосамолет „Арадо 196 А-3” от Втората световна война. Представени са документи и лични вещи на първите морски авиатори, екипировката на съвременен парашутист, летателната книжка на Димитър Георгиев - първия командир на Вертолетната авиобаза (1959 г.).
В музея беше валидирана специално изработената за юбилея пощенска марка.
Събитията в музея са сред акцентите в програмата за отбелязването на годишнината. Тя продължи и над Варненския залив с атрактивните въздушни демонстрации на трите вертолета „Пантер” от състава на Вертолетната авиобаза „Чайка” съвместно с отряда за специални операции.
Като поздравява с празника командването на авиобаза „Чайка” и ветераните - морски авиатори, екипът на Военноморския музей им изказва сърдечна благодарност за съдействието и консултациите при подготовката на изложбата!
Изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии” може да бъде посетена до 10 август 2017 г.
http://www.museummaritime-bg.com/Novini/
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, министърът на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната Стефан Петров и командирът на ВМС по време на разглеждането на външната експозиция на Военноморския музей.
Витло от водосамолет „Фридрихсхафен” от Първата световна война.
Летателна екипировка от времето на Студената война.
Документи, които са свидетелства за развитието на морската метеорология по време на Първата световна война.
Фотоапарат и принадлежности към него от водосамолет „Арадо 196-А3”.
Част от изложбата.
В музея беше валидирана специално изработената за юбилея пощенска марка.Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
Сдружение „Национален морски музей” - Варна :: Новини
< вход :: enter >


Първият командир на военноморската вертолетна ескадрила о.з. подполковник Димитър Георгиев обяснява на министъра и на заместник-министъра на отбраната възможностите на първия вертолет, който военният ни флот получава на въоръжение - Ми-4М.