ВММ-Варна :: Новини
< вход :: enter >
Военноморски музей:
ОТКРИХА ИЗЛОЖБАТА „ВТОРАТА СВЕТОВНА
ВОЙНА - 65 ГОДИНИ ПО-КЪСНО”

Вчера, 4 май 2010 г. в Парк-музея „Владислав Варненчик” бе открита организираната от Военноморския музей – Варна, със съдействието на Националния военноисторически музей и Териториалния държавен архив – Варна, тематична изложба „Втората световна война  - 65 години по-късно”. Множеството гости бяха приветствани от директора на Парк-музея „Владислав Варненчик” Емилия Петкова. В словото си при откриването на изложбата директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева посочи, че Втората световна война промени и света, и Европа, и България.
Чрез изложбата е представена България по време на войната, различни аспекти на държавната политика – от обявяването неутралитета до включването в антихитлеристката коалиция за окончателния разгром на фашистка Германия; присъединяването на Южна Добруджа, както и действията на Беломорския флот; участието на Черноморския и Дунавския флот по сините фронтове, героичните стъпки на хилядите бойци, воювали по европейските бойни полета през 1944 и 1945 г.
Кметът на Варна Кирил Йорданов приветства организаторите и гостите, като изтъкна, че сега и моментът да се открива такава тематична изложба, защото тепърва предстои разсекретяването на нови документи, които може би постепенно ще променим представите си за тази война. Откриването на изложбата бе уважено от началника на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, членове на дипломатически мисии, акредитирани във Варна, ветерани от войната, историци и граждани.
Атанас Панайотов
Снимки автора
Директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев и кметът на Варна Кирил Йорданов по време на откриването на изложбата.
Флаговете на българските миночистачи „Марица” и „Места”, построени в Държавната корабостроителница в Кавала за нуждите на Беломорския флот.
Макет на известния миночистач от Дунавската флотилия „Христо Ботев”, взел участие в парада на Победата, състоял се във Виена през м. май 1945 г. И днес корабът е в строя на Военноморска база Варна.
Униформа на мичман I ранг от българските Морски войски по време на Втората световна война.