ВММ-Варна :: Новини
< вход :: enter >
НОВА КНИГА ПО СЛУЧАЙ 70-ТА ГОДИШНИНА ОТ
ВЪЗВРЪЩАНЕТО НА БАЛЧИК В ПРЕДЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

На 21 септември 2010 г. в гр. Балчик беше представена новоизлязлата книга „Участието на българския военноморски флот в освобождението на Южна Добруджа през септември 1940 година“. Тя е съвместно издание на Историческия музей в Балчик и Военноморския музей във Варна.
Богато илюстрирана със снимки от фонда на Военноморския музей, книгата представя няколко ракурса на събитията, които доведоха до възвръщането и приобщаването на нашите добруджански селища съм отечеството след влизане в сила на Крайовския договор от 7 септември 1940. Авторите са историци – изследователи от двата морски града, които в публикациите си представят на читателите и малко известни факти от септемврийските дни на 1940 г.
Представянето на книгата беше част от тържествата по случай празника на Балчик – 21 септември. Едновременно с представянето на книгата във фоайето на общината беше открита и фотоизложба „21 септември – Денят на нашето освобождение”, отново плод на съвместната работа между двата музея. Организаторите предвиждат изложбата да гостува и в други градове. На тържествата присъстваха областният управител на област Добрич, кметът на гр. Балчик, началникът на ВМС, депутати, ветерани от Втората световна война, много гости.