ВММ-Варна :: Новини
< вход :: enter >
ОТКРИХА ОБНОВЕНАТА ВЪНШНА ЕКСПОЗИЦИЯ НА ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ
На 2 август 2010 г. от 10.00 ч. във Военноморския музей – Варна, се проведе ритуал по тържествено откриване на обновената външна музейна експозиция и отварянето й за безплатни посещения от граждани от 2 до 8 август т. г. В ритуала участваха началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, командирите на Военноморска база Варна комодор Емил Ефтимов и Военноморска база Бургас комодор Георги Мотев, Представителният духов оркестър, офицери от ВМС и представители на фирми и организации от Варна и региона:
„ПЛАНЕКС” ООД
„БУЛЯРД – КОРАБОСТРОИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ” ЕАД
„ДЕЛФИН 1- МТG” АД
„КОРАБОРЕМОНТЕН ЗАВОД ОДЕСОС” АД
„ТЕРЕМ – КРЗ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ – ВАРНА” ЕООД,
които подпомогнаха възстановяването на експозицията.
За първи път пред сградата на музея бяха издигнати националния флаг и флага на Европейския съюз. Със заповед на началника на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, бяха връчени почетни грамоти на фирмите – дарители, и бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от поделенията на Военноморските сили, с чийто безкористен труд, за кратък период от време бе извършена голяма по обем работа по експонатите от парковата експозиция за тяхното освежаване и възстановяване. Със заповед на изпълняващия длъжността директор на Националния военноисторически музей бяха наградени и служители на Военноморския музей, активно участвали в този процес.
Бяха връчени дарения за фонда на Военноморския музей:
1. Щурвал за аварийно управление на малък десантен кораб проект 106–К, спуснат на вода през 1971 г. в град Русе, приет на въоръжение в ВМС на 02 март 1972 година и базиран във Военноморска база Бургас. След 37 години вярна служба на 13 юни 2008 г. с военен ритуал тържествено бе спуснат военноморския флаг и кораба бе изведен от състава на Военноморските сили на България.
2. Корабната камбана на ракетен катер „Смерч” проект 205 - тип "Оса І" (по класификация на НАТО), приет в състава на българския военноморски флот на 28.04.1971 г. и базиран в бригадата в Созопол.
Катерът провежда първата ракетна стрелба за българския ВМФ през месец юни 1975 г. На 13 юни 2008 г. с военен ритуал тържествено бе спуснат военноморския флаг и кораба бе изведен от състава на Военноморските сили на България.
3. Последния флаг на 130 мм. Учебна брегова батарея, спуснат с артилерийски салют на 16 ноември 2001 г. 
МВ
Снимки МВ
Директорът на Военноморския музей благодари на военните моряци, на фирмите-спонсори и на учениците от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски” – Варна, за безкористната помощ при обновлението на външната експозиция.
Командирът на Военноморска база Бургас комодор Георги Мотев връчи на д-р Мариана Кръстева щурвал за аварийно управление на малък десантен кораб проект 106–К, спуснат на вода през 1971 г.
Командирът на Военноморска база Варна комодор Емил Ефтимов връчи последния флаг на 130 мм. Учебна брегова батарея, с думите: „Ние не подаряваме флагове, ние само ги предаваме за временно съхранение”.
Началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев застана зад щурвала на легендарния торпедоносец “Дръзки” – експонат № 1 във външната експозиция на музея.