ВММ-Варна :: Новини
< вход :: enter >
Кметът К. Йорданов:
ИНТЕРЕСИТЕ НА ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ НЯМА ДА
БЪДАТ ЗАСЕГНАТИ

В Община Варна вчера се състоя среща на кмета Кирил Йорданов и председателя на Общинския съвет Николай Апостолов с управителния съвет на сдружението „Национален морски музей” с председател инж. Николай Парашкевов. Повод за срещата бе откритото писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов с копия до министъра на отбраната Аню Ангелов, министъра на културата Вежди Рашидов, председателя на комисията по култура в Народното събрание Даниела Петрова и кмета на община Варна Кирил Йорданов (7 октомври 2010 г. Сдружението “Национален морски музей” бие тревога). Поводът за възникналите недоразумения бе теренът на Министерство на отбраната в местността „Салтанат”, на който е предвидено да бъде разширен Военноморският музей. В момента там се намират 80 % от неговите фондове.
Припомняме на нашите читатели, че преди дни в писмо до Община Варна военния министър Аню Ангелов е съобщил, че парцелът ще бъде предоставен на Община Варна при две условия. Това са: освобождаване на имота от данък сгради и такса смет, както и актуализиране на решението на Общинския съвет за актуването на терена в публична общинска собственост. Големината на парцела, където през миналия век е била разположена Бреговата батарея на флота, която е пазела Варненския залив, е 60 хил. кв. м.
Срещата разсея съмненията в лоши намерения на общината спрямо Военноморския музей. Недоразуменията бяха изгладени, като и двете страни декларираха желанието си за по-нататъшното развитие на музея като неотделима част от визитната картичка на морската ни столица. Кметът Кирил Йорданов, подкрепен изцяло от председателя на Общинския съвет Николай Апостолов, резюмира: „Интересите на Военноморския музей по никакъв начин няма да бъдат засегнати”.
МВ
Кметът на Варна Кирил Йорданов
Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ