ВММ-Варна :: Новини
< вход :: enter >
Военноморски музей:
ЗАПОЧНА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЕКСПОНАТИТЕ В
ПАРКОВАТА ЕКСПОЗИЦИЯ

Това става с прякото участие на много хора: боите и материалите са осигурени благодарение на бeзвъзмездната помощ на инж. Георги Генчев – заместник генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” и капитан далечно плаване Димитър Симеонов - управител на „Петромар” АД. 
Както вече ви информирахме, от известно време дни по няколко часа посвещават на почистването и подготовката за боядисване на оръдията, мините и другите по-внушителни паметници на морската ни история, ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски” – Варна. Това е техен доброволен избор,  при който могат да приложат наученото в училище и да се докоснат до морската ни история в буквален смисъл.
Торпедният катер пред входа на Военноморския музей (ВММ) също бе подложен на оглед и под грижите на матроси от Военноморска база Бургас започна да придобива по-добър вид. Тук може да припомним, че Военноморска база Бургас е наследник на разформираната през 2005 г. Десета бригада леки сили в Созопол, от състава на която е и музейният експонат – торпеден катер проект „123 К”.
Камионът „ЗИС -5” от няколко месеца е под вниманието на специалисти от фирма „Петърчев 99” ЕООД, по-специално на инж. Иван Недялков. 
През м. февруари музеят обяви кампания за спасяване на торпедоносец „Дръзки”, чрез събиране на средства. Резултатите до момента са следните: основната тежест по финансирането ще поеме Министерството на отбраната, както и Община Варна, която заяви, че ще се включи с помощ от 20 000 лв.
Трябва обаче да посочим тези отделни граждани и фирми, благодарение на които в обявената банкова сметка на Военноморския музей за ремонт на кораб-музей „Дръзки” вече има над 1000 лв:
- Любомир Лалев – военнослужещ от резерва;
- Ученическият колектив Пета гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх” – Варна;
- „Неопласт” ЕООД – Варна;
- Атанас Панайотов – журналист и офицер от резерва;
- Галена и Росен Боздуганови - българи, живеещи в Германия;
- Щабът на Военноморска база Бургас и дивизионът кораби със спомагателно назначение от същото поделение;
- Представители на родолюбивите съюзи и офицерите от запаса – Варна;
- Колективът на ВММ.

Дарителската кампания продължава. Военните моряци от база Бургас ще събират средства до приключването на ремонта на „Дръзки”, ни увери командирът на поделението комодор Георги Мотев. Отделно събират средства военнослужещите от дивизиона патрулни кораби, в чийто състав е фрегатата „Дръзки”.
На всички гореизброени дарители и приятели на музея дължим огромна благодарност!
Военноморски музей – Варна
Снимки Любомир Лалев

Средствата се набират по сметката на Военноморския музей-Варна:
IBAN: BG15TTBB94003115068689
BIC: TTBBBG22
SG Експресбанк
Клон Варна
Основание за превода: Целево дарение за ремонт на кораб-музей „Дръзки”

На снимките: Ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски” - Варна, доброволно се включиха в почистването и подготовката на експонатите в парковата експозиция.