ЯХТА „КОР КАРОЛИ”
През 1976-1977 г. с яхтата „Кор Кароли” капитан Георги Георгиев (04.06.1930 - 13.05.1980 г.) извърши първото за България самотно околосветско плаване.
Яхтата с име на звезда е построена в Полша по лиценз на американския конструктор Дик Картър. Закупена е от варненския яхт клуб „Порт Варна” през 1975 г. с подкрепата на генералния директор на СО „Воден транспорт” к.д.п. Николай Йовчев и генералния директор на Параходство БМФ к.д.п. Атанас Йонков.

Технически характеристики на яхтата:
Най-голяма дължина - 9.07 м.
Дължина по водолинията - 7.77 м.
Ширина - 3.08 м
Газене - 1.52 м.
Водоизместване (празна) - 3 320 кг.
Баластен фалшкил - 1 360 кг.
Спомагателен двигател - 10 к.с., дизелов.

Снабдена е с три ветрила: грот, генуезки стаксел и спинакер. Мачтата е произведена от известната фирма „Проктър” и респектира с изящната си изработка. Корпусът е от стъклопласти.
Яхтата разполага с механично авторулево устройство тип „Навик - Пластимо” и електрически  авторулеви „Тилър-мастър”.
Навигационното имущество се състои от два магнитни компаса „Сестрел”, радиопеленгатор „Сийфеърър”, електромагнитен (индукционен) лаг, ехолот, секстанти, хронометри, секундомери, барометър, барограф. За решаване на астрономически задачи капитан Георги Георгиев използвал електронен калкулатор „Хюлет-Пакард”, предназначен за навигационни цели. По същество това е микрокомпютър, който за секунди извършва  поредица от изчисления необходими при корабоводенето както в открито море, така и край бреговете. (Смята се, че това е първият компютър в системата на Параходство БМФ). Радиооборудването се състои от УКВ - радиостанция и радиостанция тип SSB, закупена и монтирана по-късно в Сува, Фиджи.
  
За ветроходеца Георги Георгиев и плаването с яхта „Кор Кароли”
Георги Иванов Георгиев е роден в гр. Кърджали на 4 юни 1930 г. Заниманията с ветроходство започва още в младежките си години във Варна.
На 22 март 1976 г. Георги Георгиев е зачислен като единствен член на екипажа на яхтата „Кор Кароли” и започва подготовката за участие в трансатлантическата регата „Остар-76”. След две седмици яхтата е прехвърлена към Параходство БМФ за улесняване на агентирането й в чужбина. Още с подготовката си за „Остар-76” капитан Георги Георгиев прави предложение до ръководството на яхт клуб „Порт Варна”, след завършване на регатата да продължи по пътя на клиперите и да направи околосветско плаване. Поради това се старае в подготовката на яхтата да включва и „по нещо и за този вариант”.
На 24.04.1976 г. яхтата е качена на борда на м/к „Велико Търново” в пристанище Бургас и превозена до Плимът, Англия. Във връзка с пердстоящата регата капитан Г. Георгиев казва: „Поета бе съзнателно голямата отговорност да представим Родината пред света”.
Началото на „Остар-76” е 5 юни 1976 г. „Кор Кароли” прекоси Атлантическия океан за 36 денонощия, 1 час и 50 минути и зае 37-о място в общото класиране. Само две еднокорпусни яхти с размера на „Кор Кароли” са я изпреварили. Като се има предвид, че „Остар-76” се провежда при тежки метеорологични условия и от участващите 125 яхти и състезатели от 17 страни, успешно завършват 73. 40 ветроходци се отказват поради повреди, 7 яхти потъват или са изоставени от екипажите си. При тези условия успехът на капитан Георги Георгиев се счита за много добър и се дължи повече на способностите и мъжеството на шкипера, отколкото на качествата на яхтата.
Следва петмесечна подготовка за околосветското плаване, при което отново се преглеждат, потягат, подготвят всички уреди и съоръжения по яхтата. На 20.12.1976 г. капитан Георги Георгиев с „Кор Кароли” отплава от Хавана - Куба за да обиколи земята. Маршрутът е: Панамския канал, Маркизките острови в Тихия океан, остров Фиджи - Сува, Порт Дарвин - (Австралия), пресича Индийския океан. Преди Кейптаун, между Сейнт Джонз и Ийст Лъндън, се преборва с вълните-убийци и през Южния Атлантик, на 20.12.1977 г. завършва околосветското си плаване отново в Хавана. Това плаване капитан Г. Георгиев извърши за рекордно кратък срок и бе записано в „Книгата на рекордите Гинес”, издание 1981-1982 г. с постижението си  201 дена, 21 часа и 36 минути.
През 1979 г. корпусът на яхтата „Кор Кароли” е

Военноморски музей - Варна :: Яхта „Кор Кароли”
< вход :: enter >
< вход :: enter >

Капитан Георги Георгиев
Капитан Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли” в началото на „Остар-76”, 5 юни 1976 г.
Златният глобус „Кор Кароли”
Яхтата „Кор Кароли” в остъкления павилион, който не се нравеше на част от българските ветроходци, април 2006 г.
Яхтата „Кор Кароли” под нов навес и след освежаването й, ноември 2010 г.
Яхтата „Кор Кароли” под нов навес и след освежаването й, ноември 2010 г.
предаден за съхранение във Военноморския музей. Моторът, мачтата и цялото навигационно имущество остават в яхт клуб „Порт-Варна”, сега яхт клуб „Капитан Георги Георгиев - Порт-Варна”, за да се ползват за ветроходната му дейност.

Златен глобус „Кор Кароли”
В чест на голямото постижение на капитан Георги Георгиев и в негова памет, след ранната му смърт през 1980 г. е учредена преходната награда Златен глобус „Кор Кароли”. Тя се връчва всяка година на 20 декември на осъществилият (или осъществилите) най-добро българско ветроходно постижение през годината. Тази идея първоначално е поддържана от яхт клуб „Капитан Г. Георгиев”, до 1992 г., когато се създава специална фондация с името „Кор Кароли”. Нейните основни цели са определяне на носителите и организиране връчването на наградата, както и стимулиране и пропагандиране на ветроходството в България.
  
Ползвана литература: Капитан Георги Георгиев „Околосветското плаване на „Кор Кароли”.  Съст. Тинко Трифонов, Варна, 1982